- 締切済み
和訳お願いします。
下の文の和訳をお願いしたいです。日本語文として違和感がないように訳してください。 In the summer of 1945, after the air raid, Nagaoka was a veritable hellscape. Buildings were burned to the ground by brutal incendiary bombs, and the once clear and beautiful Kakigawa River was blackened and stained with the smell of the dead. On my way home from picking up supplies, a little girl with a bob haircut wandered up to me. She was almost naked, though she had a ragged cloth around her waist, as if her clothes had been burned by incendiary bombs. Her bare hands and feet were as thin as branches, and her upper body, so thin that her ribs floated, looked painful.「Please give me some food.」 the girl said in a small voice. I said「Who are you?」「My name is Chiyo Takato, Senju kokumingakkou, 6th grade, class 2. Please,please share your food.」 I was surprised. Senju kokumingakkou, 6th grade class 2 was my sister's classmate. It came as a shock to me that a girl my sister's age had nothing to wear and nothing to eat. I gave her the dry bread I was carrying and a spare water bottle. The girl burst into tears and bowed, 「Thank you...」 I looked at her and thought, this world is crazy. A child as young as 11 or 12 years old shed tears just for receiving a piece of dry bread and a water bottle. It is not that I hate the U.S. military who conducted the air raid. I hate the people in the upper echelons of society who made the world this way in the first place.
- みんなの回答 (2)
- 専門家の回答
みんなの回答
- Nakay702
- ベストアンサー率79% (10024/12548)
以下のとおりお答えします。 (訳文) 1945年夏、空襲後の長岡はさながら地獄絵図でした。残酷な焼夷弾で建物は焼け落ち、清流だったカキ川は死臭で汚染されていました。必要物資を取りに行った帰り道、ボブヘアー(短いカット)の少女がふらふらと私に近寄ってきました。焼夷弾で服が焼けたのか、腰にはぼろ布をまとっていましたが、ほとんど全裸でした。裸の手足は木の枝のように細く、痛々しくも細い上半身肋骨が浮いていました。少女は「食べ物をください」と小さな声で言いました。私は「あなたは誰ですか」と聞くと、「私はタカトー・チヨ、千住國民學校の6年2組です。どうぞ、食べ物を分けてください」。 私は驚きました。6年2組の千住國民學校は私の妹(姉?)の同級生でした。妹(姉)と同じ年頃の少女が着るものも食べるものもないなんて、ショックでした。私は持っていた乾パンと予備の水筒を渡しました。すると、その少女は涙を流しながら「ありがとうございます…」とお辞儀をしたのです。 私は彼女を見て、この世界は狂っていると思いました。11、12歳の子供が、乾パンと水筒をもらっただけで涙を流したのです。私は、空襲をした米軍が憎いのではありません。そもそも、こんな世の中にした社会階層の上層部の人たちが憎いのです。
- FattyBear
- ベストアンサー率33% (1554/4705)
1945年の夏、空襲の後、長岡は真の地獄のような風景でした。建物は残忍な焼夷弾で焼夷弾で焼かれ、かつては澄んでいた美しい柿川は黒くなり、死者の匂いで染まりました。物資を拾って帰る途中、ボブのヘアカットをした女の子が私に向かってさまよった。彼女はほとんど裸でしたが、まるで焼夷弾で衣服が焼けたかのように、腰の周りにぼろぼろの布がありました。素手足は枝のように細く、上半身は肋骨が浮くほど細く、痛そうだった。私は「あなたは誰ですか?」と言いました。 私は「高藤千代 千住国民学校6年生2組です。どうかあなたの食べ物分けてもらえませんか?」と少女は小さな声で言った。(漢字は推測) 私はびっくりしました。この子は姉の同級生でした。姉の年齢の女の子が着るものも食べるものもないことにショックを受けました。私が持っていた乾いたパンと予備の水筒を彼女に渡した。少女は突然涙を流し、「ありがとう…」とお辞儀をしました。 私は彼女を見て、この世界はクレイジーだと思いました。 11歳か12歳の子供は、乾いたパンと水筒を受け取っただけで涙を流しました。空襲を行った米軍が嫌いなわけではない。そもそもこのように世界を作った社会の上層部の人たちが大嫌いです。 ー自動翻訳を少々修正しただけです。ー